keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Syksyinen Tallinna 10. - 12.11.2013

Varsin voimakkaassa tuulessa ukkojen ryhmä ylitti Suomenlahden. Tallinnaan oli lähtenyt mukaan 36 henkeä viettämään kahta syksyistä päivää. Matkan organisaattorina toimi Rauno Mäntylä ja autonkuljettaja/oppaana Veikko Jokio.


 Öinen Raatihuoneentori.

Syksyinen ajankohta jö näkyi katukuvassa. Ei ollut niin vilkasta vanhassakaupungissakaan kuin keskikesällä.



Katunäkymä illalla vanhasta kaupungista.

Tallinnaan tulo sattui sellaiseen ajankohtaan että viimeistä päivää auki ollut Martinmarkkinat, oli sopiva pikakohde ennen majoittumista hotelli Viruun. Saku-hallissa vierähti parisen tuntia helposti.


Martin markkinapaikka.

Maanantaipäivänä sitten kierrettiin TV-tornille. Noin 170 metrin korkeudessa olevaan kahvilaan ja näköalatasanteelle vei Kone Oy:n valmistama hissi varsin rivakasti.Hissin seinällä olevan mittarin mukaan matka kesti 49 sekunttia. Ulkotasanteen verkkoaidan takaa kävivät uskaliaimmat haistelemassa Suomenlahden yli pyyhkiviä tuulia.

Tele-tornin ulkotasanne.


Maisemakuva tornilta. Foto: Jukka Helenius.

Ulkotasanteelta näkyi  hyvin Tallinnan ympäristö eri kaupunginosineen.


Kuva hotelli Virun parvekkeelta. Foto: Jukka Helenius.




Ihmisketjun muistokivi.

TV- tornin edessä on muistokivi joka kuvaa uudelleen itsenäistymisen yhteydessä ollutta ihmisketjua. Tallinnan metsäkalmistossa oli aikaa hetki viivähtää ja käydä eri merkkihenkilöiden muistopaikoilla. Täältä löytyy hautapaikka niin Lennart Merelle, Konstantin Pätsille, Lydia Koidulalle ja Georg Otsille.- Sekä monelle suomalaiselle tutulle henkilölle.

Muutama ukko käveli hiukan etäämmällä olevalla Suomen poikien muistokivelle.Tänne on haudattuna vappaaehtoisina Suomessa taistelleita virolaisia. Osa heistä koki sodan jälkeen myöskin Siperian olot.

Kuin tilauksesta televisiosta tuli illalla ohjelma juuri noista ajoista ja tapahtumista. Se kertoi myöskin suomen Tuglas- seuran osuutta asioitten kehittyessä. Helsinki oli varsin keskeinen paikka tilanteen seuraamisessa. Neuvostoliiton keikahtaessa ja ( Janajevin juntan ) luhistuessa alkoi sitten tilanne kehittyä. Siitä on tultu tähän päivään, jolloinka Viro on taas vapaa ja osa Euroopan Unionia.


Suomenpoikien muistokivi ja hauta-alue. ( soomepoisid ) Heitä kaatui Suomen rintamilla noin 200 soturia. He osallistuivat mm. Kannaksen suurhyökkäyksen torjuntataisteluihin.

Paluupäivänä tiistaina oli sitten perinteinen ostoskierros, eri kauppojen ohessa vietettiin aikaa Keskustorin myyntikojujen välissä pujotellen.Kotiinpaluu illalla tapahtui noin klo 22.00 tienoissa.




Ei kommentteja: